Loading...

Sinus pilonidalis

Sinus pilonidalis
Auteur: J. Sprakel, MD - Laatste update: 14-02-2017
Operatieverslag Excisie sinus pilonidalis
Indicatie: Sinus pilonidalis

Verslag: Time Out Procedure (TOP). Geen AB-prophylaxis. Algehele narcose. Patiënt vanuit rugligging in buikligging gedraaid. Positionering van patiënt met kussen onder de heupen (lichte elevatie). Er worden twee strippen van adhesieve tape 10cm van de midline geplaatst en aan de tafel vastgemaakt waardoor de billen worden gespreid. Desinfectie met chloorhexidine. Steriel afdekken. Diathermische ovaal incisie rondom drietal sinus openingen in de nates met een marge van een halve centimeter. Een Allis forceps wordt geplaatst op de bovenste hoek van de huid. Het subcutane weefsel wordt diathermisch geïncideerd tot op de fascie. Het fistelcomplex wordt nu en bloc verwijderd. Vervolgens sonderen van het excisie-preparaat, hierbij wordt geen opening aangetoond. Het preparaat wordt opgestuurd voor PA. Diathermische hemostase. De ontstane holte wordt gespoeld met NaCl 0,9% en wordt in 2 lagen gesloten met Polysorb 3.0. Bij de onderste laag wordt een klein stuk van de fascie meegenomen in de hechting. De huid wordt opengelaten.

Post-operatieve conclusie: Excisie sinus pilonidalis

Post-operatieve adviezen:
- 2 daags spoelen met douchekop
- Over 7 dagen wondcontrole op poli
- Advies: 3 maanden lang ontharen van de bilspleetOperatieverslag Excisie sinus pilonidalis met Swierstra-plastiek
Indicatie: Sinus pilonidalis

Verslag: Time Out Procedure (TOP). Geen AB-prophylaxis. Algehele narcose. Patiënt vanuit rugligging in buikligging gedraaid. Positionering van patiënt met kussen onder de heupen (lichte elevatie). Er worden twee strippen van adhesieve tape 10cm van de midline geplaatst en aan de tafel vastgemaakt waardoor de billen worden gespreid. Desinfectie met jodium. Steriel afdekken. Diathermische ovaal incisie van primaire sinusmonden in de nates met een marge van een halve centimeter en verwijderen van haren en debris. Een Allis forceps wordt geplaatst op de bovenste hoek van de huid. Het subcutane weefsel wordt diathermisch geïncideerd tot op de fascie. Het fistelcomplex wordt nu en bloc verwijderd. Vervolgens sonderen van het excisie-preparaat, hierbij wordt geen opening aangetoond. Het preparaat wordt opgestuurd voor PA. Diathermische hemostase. De ontstane holte wordt gespoeld met NaCl 0,9%. De secundaire fisteluitmonding wordt omsneden tot in gezonde huid. Met de scherpe lepel wordt het fistelkanaal gereinigd. De fisteluitmonding wordt opengelaten! De mediane wond wordt geapproximeerd met hechtingen die normaal in de huid worden ingestoken en via de bodem van de cysteuze ruimte, voorbij de mediaanlijn, subcutaan uitkomen (Mersilene). Afwisselend wordt van links en rechts door de huid ingestoken.

Post-operatieve conclusie: Excisie sinus pilonidalis met Swierstra plastiekPost-operatieve adviezen:
- 2x per dag spoelen met douchekop vervolgens bedekken met droog gaas
- Op dag 8-10 verwijderen van hechtingen
- Advies: 3 maanden lang ontharen van de bilspleet

Sinus pilonidalis:
A. Secundaire fisteluitmonding
B. Subcutaan verloop van secundaire fistel
C. Primaire sinusmond

A. Schoonkrabben van sinus pilonidalis
B. Wijze van hechten van de wond

Sluiting van sinus pilonidalis, waarbij de huidranden niet volledig kunnen aansluiten zodat drainage kan plaatsvindenComplicaties
  • - Wondgenezing binnen 4-8 weken, bij grotere defecten langer
  • - Aanzienlijk recidiefpercentagie (10%)Referenties
1. Swierstra JCC. The ambulant treatment of sinus pilonidalis. Arch Chir Neerl 1972; 24:1-3.