Loading...

Lumpectomie

Lumpectomie
Auteur: J. Sprakel, MD - Laatste update: 26-05-2016
Operatieverslag Lumpectomie
Indicatie:
60-jarige vrouw met cT2N0 mammacarcinoom links: 3.3 cm linker bovenkwadrant

Aard ingreep:
Lumpectomie R + Sentinel Node Biopsie

Ligging:
Rug, arm op armplank in 90° abductie.

Antimicrobiële profylaxe:
Ja, Kefzol 1000mg iv

Operatiezijde:
Links

Operatie:
Preoperatief werd er een radioactieve Technetium tracer toegediend en bij inductie werd subdermaal 1 ml Patent Blue ingespoten. Ontsmetten en steriel afdekken van de linker mamma en oksel.

Eerst werd overgegaan tot de lumpectomie. De huid werd geïncideerd lateraal van de L tepel. Met ruime marge werd op geleide van de I-125 marker de mammatumor in toto geëxcideerd. Peroperatieve röntgencontrole: de laesie bevond zich volledig in het preparaat. Markering mammatumor (dubbelange hechting lateraal en twee nietjes, dubbel korte hechting craniaal en 1 nietje, lang-korte hechting fasciezijde). Uiterst zorgvuldige haemostase. Achterlaten van 5 titanium clips ter markering van de lumpectomieholte met het oog op bestraling (de clips werden geplaatst in de vier windrichtingen en 1 basaal). De wond werd oncplastisch gesloten met Novosyn 3.0 Steristrips. Het weefsel werd opgestuurd voor pathologisch onderzoek. Het gewicht van de lump was 53 gram.

Incisie van een tweetal cm aan de onderzijde van de haargrens van de rechter oksel. Op geleide van de gammaprobe werd de SN opgezocht: SN 1 152 cps en niet blauw en SN 2 1305 cps en niet blauw. Achtergrondstraling nihil. Haemostase. De huid van de incisie werd intracutaan gesloten met Novosyn 3.0 intracutaan

Markeren lumpectomieën:
Hechtdraad Lokatie Nietje
Kort - Kort Craniaal 1
Lang - Lang Lateraal 2
Kort - Lang Fasciezijde GeenVragen aan patholoog bij DCIS-preparaat
  • - Diameter van DCIS
  • - Radicaal/Focaal/Uitgebreid tumorpositief - waar?
  • - Vrij van DCIS (afstand in mm)